Voortplanting
Geslachtsherkenning
Het verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes geit is meteen bij de geboorte al te herkennen. Een bok heeft halverwege zijn buik de piemel hangen en tussen zijn achter benen de ballen. Als een bok in een later stadium gecastreerd wordt worden deze weggehaald. Onder de staart heeft de bok alleen een anus dus maar 1 gaatje. Naast de verschillen van de geslachtskenmerken zijn er uiterlijk nog meer verschillen. Een bok is groter en zwaarden dan een geit.
Een geit heeft als ze grote wordt uiers die duidelijk de zien zijn. Maar ook heeft een geit 2 gaatjes onder de staart i.p.v. 1 zoals de bok. Vanuit de richting van de staart is de bovenste de anus en daaronder zit de vulva. De afstand tussen de anus en de vulva/piemel is bij een vrouw altijd kleiner dan bij de man zo ook bij geiten.

Bronstcyclus
Een melk geit is als ze ongeveer 7 maanden oud is geslachtsrijp. Een bok is dit al na 2,5 maand. Na die 7 maanden wordt ze in het najaar van september tot maart om de 3 weken bronstig. Dat betekend dat ze rond oktober gedekt worden. Tijdens de bronst worden haar eicellen rijp en dan is de geit rits(paringsrijp). Als de geit tijdens de bronstcyclus rits is wilt ze gedekt worden en laat ze de volgende gedragskenmerken zien: ze zal op andere geiten gaan springen of zich laten bespringen, ze gaan meer mekkeren dan normaal en zwaaien veel met hun staart. Maar een ander duidelijk kenmerk is dat haar vulva rood en opgezwollen is.
Tijdens de 3 weken is de geit ongeveer 2 dagen vruchtbaar binnen deze dagen moet de bok op de geit gaan of moet de geit geïnsinueerd worden.
De geit is dan 5 maanden min 5 dagen drachtig dat staat gelijk aan +/- 150 dagen
Dracht
Als de geit dan drachtig is zal je in eerste instantie niks merken. Echter als je de bok er weer bij zet zal ze het niet meer toe laten dat hij erop wilt springen. Het sta-reflex van de geit is er niet meer. De geit zal misschien iets rustiger worden maar omdat geiten vlucht dieren zijn zullen ze niet snel laten merken dat er iets aan de hand is.
Na 42 dagen kan je scannen of een geit drachtig is. Is ze dit niet dan kan je de geit opnieuw laten dekken. Hieruit bestaan vaak meerdere groepen in een bedrijf die bevallen. De eerste groep die meteen drachtig zijn geworden en de tweede groep die pas na de 2e dekking drachtig zijn geworden. Dit zijn vaak de geiten die voor het eerst gaan lammeren of de wat oudere geiten die niet meer goed vruchtbaar zijn. De geiten die voor het eerst drachtig zijn hebben vaak maar 1 jong en geiten die al meerdere keren jongen hebben gehad krijgen vaak 2 of met uitzondering 3 jongen.

Geboorteproces en zorg
Na 5 maanden min 5 dagen worden de jonge geboren. De moeder en de andere geiten eten de placenta van elkaar op omdat dit wee opwekkend is. Een kwartier tot twintig minuten na de geboorte worden de geiten bij de moeder weg gehaald en in een box gedaan. In deze box zitten ze de eerste 24 uur met hun broertje of zusje. Als de geit maar een jong krijg zit het jong in de box met een ander jong van een andere geit. De naveltjes worden ontsmet met jodium en de jongen krijgen een label in hun oor.
Opfok van de jongeren
Als de lammetje bij de moeder zijn weg gehaald worden ze naar de 24 uurs opvang gebracht. Hier krijgen ze 3 flesjes met biest. In deze biest zitten veel antistoffen die meteen in de darmwant opgenomen worden. De lammetjes gaan daarna naar het leer hok. Hier zitten ze 7 weken met 100 lammetjes bij elkaar. Ze leren hier zelf te drinken en voor zichzelf te zorgen. In het leer hok word continu melk gemaakt waar de lammetjes naar eigen behoefte van kunnen drinken. Na enkele weken gaan ze ruwvoer en brokken eten en na 1 a 2 maanden drinken ze geen melk meer. In de natuur gaan ze dan pas weg bij de moeder.
Schijndracht
Schijndracht komt nauwelijks voor bij geiten echter gebeurt dit wel een enkele keer. Hieronder zie je de verschijnselen en de oplossing voor dit probleem.
Verschijnselen
- De baarmoeder is gevuld met vocht en de geit vertoont alle uiterlijke verschijnselen van de dracht. - - Na ’’draagtijd’’ komt het vocht eruit. = Wolkbreuk (Cloudburst)
Oplossing
- Hormooninjectie prostaglandine
Problemen bij pasgeboren geiten
Een lam die net geboren is, is nog erg kwetsbaar. Zo kunnen er verschillende complicaties en problemen optreden. Hieronder ga ik een paar problemen beschrijven dier voor kunnen komen en wat je dan moet doen.
Ademhalingsproblemen: een jong die net geboren is moet meteen gaan ademen. Die gebeurt alleen niet altijd. Als een jong niet meteen begint te ademen kan je hem schudden of het dier opwrijven. Mocht dit niet helpen dan kan je ook koud water over het jong gooien.
Navelstreng: De navelstreng van het jong moet meteen na de geboorte afscheuren echter komt het weleens voor dat de navelstreng niet afbreekt of te kort. Als de navelstreng niet afscheurt kan je hem zelf afscheuren maar zorg er dan wel voor dat je dit ver van de buik af doet. Is de navelstreng te kort afgescheurd bel dan de dierenarts want het buikvlies kan dan scheuren en de buikinhoud naar buiten.
Darmpek: Na ongeveer een dag krijgt een geit zijn eerste ontlasting dit noemen we de darmpek. Deze ontlasting is zwart van kleur. Mocht hij na z1,5 dag deze ontlasting niet uitscheidt geef hem dan laxeermiddel of klysma.
Niet drinken: een jong moet na de geboorte meteen gaan drinken. De biest zorgt ervoor dat de ontlasting op gang komt. Gaat een jong niet meteen drinken leg hem dan aan de uier of geef hem een fles met biest. Hier zitten veel antistoffen in die meteen door de darmwant worden opgenomen.
Gewrichtsontsteking: Een jong dat geboren is kan problemen hebben met zijn gewrichten. Merk je dat het jong niet goed niet goed kan lopen of functiemeren ga dan naar de dierenarts een waarschijnlijk zal je antibiotica krijgen voor het jong.
Maak jouw eigen website met JouwWeb